
IRS  Describes  Situations
Where Plan Administrator May
Reasonably  Find  a  Valid
Rollover
Rev Rul 2014-9, 2014-17 IRB

In a Revenue Ruling, IRS has provided two fact patterns under
which, in the absence of evidence to the contrary, the plan
administrator  of  a  receiving  plan  will  be  deemed  to  have
reasonably  concluded  that  an  amount  received  was  a  valid
rollover contribution. Thus, for purposes of the receiving
plan’s qualification status, the rollover contribution, even
if invalid, could be treated as valid.

Background
A trustee of a plan may effect a direct (trustee-to-trustee)
rollover by providing a distributee with a check made payable
to the trustee of another eligible retirement plan for the
benefit of the distributee and instructing the distributee to
deliver the check to the eligible retirement plan. (Reg. §
1.401(a)(31)-1, Q&A-4)

If  a  plan  accepts  an  invalid  rollover  contribution,  the
contribution will be treated, for purposes of applying the
qualification  requirements  under  Code  Sec.  401(a)  (for
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qualified pension, profit-sharing, and stock bonus plans) and
Code  Sec.  403(a)  (for  qualified  annuity  plans)  to  the
receiving plan, as if it were a valid rollover contribution
if:

When  accepting  the  amount  from  the  employee  as  a1.
rollover contribution, the plan administrator for the
receiving  plan  reasonably  concludes  that  the
contribution is a valid rollover contribution; and
If the plan administrator for the receiving plan later2.
determines that the contribution was an invalid rollover
contribution,  the  plan  administrator  distributes  the
amount of the invalid rollover contribution, plus any
earnings attributable to such, to the employee within a
reasonable  time  after  the  determination.  (Reg.  §
1.401(a)(31)-1,  Q&A-14)

Reg. § 1.401(a)(31)-1, Q&A-14, provides a number of examples
illustrating  situations  in  which  the  administrator  for  a
receiving plan may reasonably conclude that a distributing
plan  is  a  qualified  plan  and  that  a  potential  rollover
contribution is a valid rollover contribution. The regulation
notes that a distributing plan is not required to have a
determination letter in order for the plan administrator for
the receiving plan to reasonably conclude that a potential
rollover contribution is a valid rollover contribution.

IRS notes that the Code has been amended a number of times
since Reg. § 1.401(a)(31)-1, Q&A-14 was first published. For
example, the Code has been amended to provide that a rollover
of a hardship distribution isn’t allowed, and that a rollover
of an eligible rollover distribution from a Code Sec. 403(a)
plan, a Code Sec. 403(b) plan, or an eligible governmental
Code  Sec.  457(b)  plan  to  an  eligible  retirement  plan  is
allowed. In addition, the requirement that a rollover of a
distribution from an IRA to a qualified plan may only be made
if the IRA is a “conduit IRA” (an IRA to which the only
contributions consist of rollover contributions from one or



more  qualified  plans)  has  been  eliminated.  However,  the
regulations under Code Sec. 401(a)(31) and Code Sec. 402(c)
haven’t been updated to reflect these changes.

Facts: IRS provided two situations
involving rollovers.

Situation 1
Qualified profit-sharing Plan M allows eligible Employer X
employees  to  make  a  rollover  contribution  to  it.  Plan  M
doesn’t accept rollover contributions of after-tax amounts or
amounts  attributable  to  designated  Roth  contributions.
Employee A, who is eligible to make rollover contributions to
Plan M, has a vested account balance in Plan O (a retirement
plan  maintained  by  Employee  A’s  prior  employer)  and  is
eligible for a distribution under the terms of Plan O.

In 2014, Employee A requests a distribution of her vested
account balance in Plan O and elects that it be paid to Plan M
in  the  form  of  a  direct  rollover.  The  Plan  O  trustee
distributes Employee A’s vested account balance in a direct
rollover to Plan M by issuing a check payable to the Plan M
trustee for the benefit of Employee A, and provides the check
to Employee A. Employee A provides the Plan M administrator
with the name of Employee A’s prior employer and delivers the
check, with an attached check stub that identifies Plan O as
the source of the funds, to the plan administrator. Employee A
also  certifies  that  the  distribution  from  Plan  O  doesn’t
include  after-tax  contributions  or  amounts  attributable  to
designated Roth contributions.

The  Plan  M  administrator  accesses  the  EFAST2  database
maintained by the Department of Labor at efast.dol.gov and
searches for the most recently filed Form 5500 for Plan O. The
latest Form 5500 for Plan O that the plan administrator for
Plan M locates in the database is the Form 5500 filed for the



plan year beginning Jan. 1, 2012 and ending Dec. 31, 2012. On
that  filing,  line  8a  does  not  include  code  3C  (code  3C
indicates a plan not intended to be qualified under Code Sec.
401, Code Sec. 403, or Code Sec. 408).

Situation 1 analysis
IRS  determined  that  it  was  reasonable  for  the  Plan  M
administrator to conclude that Plan O was intended to be a
qualified plan. The Plan O administrator did not enter code 3C
on line 8a of the Form 5500 filed for Plan O. By completing
the form this way, he made a representation that Plan O was
intended to be a plan qualified under Code Sec. 401, Code Sec.
403, or Code Sec. 408.

The trustee for Plan O issued a check payable to the trustee
for Plan M for the benefit of Employee A, which indicated that
the  Plan  O  administrator  treated  the  distribution  as  an
eligible rollover distribution to be directly rolled over.
Thus, for example, if the distribution had occurred during or
after the year in which Employee A had attained age 70 1/2, it
would be reasonable for the Plan M administrator to conclude
that, in accordance with Reg. § 1.402(c)-2, Q&A-7, Plan O
distributed  the  required  minimum  amount  under  Code  Sec.
401(a)(9) for the year, prior to making the direct rollover.

Situation 2
The facts are the same as in Situation 1, except as follows.
Employee A has an account balance in IRA N, which is titled
“IRA of Employee A.” IRA N is a traditional IRA (rather than a
Roth IRA or a SIMPLE IRA) and isn’t an inherited IRA. Employee
A requests a distribution of her account balance in the form
of a direct payment from IRA N to Plan M. The trustee for IRA
N issues a check payable to the trustee for Plan M for the
benefit of Employee A and provides the check to Employee A.
Employee A delivers the check, including a check stub that
identifies “IRA of Employee A” as the source of the funds, to



the plan administrator for Plan M. Employee A certifies that
her distribution from IRA N includes no after-tax amounts.
Employee A also certifies that she will not have attained age
70 1/2 by the end of the year in which the check is issued.

Situation 2 analysis
IRS reasoned that in Situation 2, the trustee for IRA N issued
a check payable to the trustee for Plan M for the benefit of
Employee A, which indicates that the trustee for IRA N treated
the distribution as a rollover contribution paid directly to
Plan M. Because the check stub indicated that the distributing
account  was  titled  “IRA  of  Employee  A,”  the  Plan  M
administrator could reasonably conclude that the source of the
funds  was  a  traditional,  non-inherited  IRA.  In  addition,
Employee A had certified that the distribution included no
after-tax amounts and that she would not attain age 70 1/2 by
the end of the year of the transfer. Accordingly, it was
reasonable for the Plan M administrator to conclude that the
distribution  from  IRA  N  was  a  distribution  that  could  be
rolled over.

If Employee A had attained age 70 1/2 or older by the end of
the  year  in  which  the  check  was  issued,  the  Plan  M
administrator could not reasonably conclude that the potential
rollover contribution was a valid rollover contribution absent
additional information indicating that Code Sec. 408(a)(6) or
Code Sec. 408(b)(3) had been satisfied with respect to IRA N
in the year in which the check was issued.

IRS guidance
In Rev Rul 2014-9, IRS concluded that in Situation 1, absent
any evidence to the contrary, the Plan M administrator could
reasonably conclude that the potential rollover contribution
by Employee A from Plan O to Plan M was a valid rollover
contribution. Similarly, in Situation 2, absent any evidence
to the contrary, the Plan M administrator could reasonably



conclude that the potential rollover contribution by Employee
A from IRA N to Plan M was a valid rollover contribution. If
it was later determined in either case that the amount rolled
over was an invalid rollover contribution, the amount rolled
over, plus any attributable earnings, must be distributed to
Employee A within a reasonable time after such determination.

Variations
IRS also indicated that, in Situations 1 and 2, the results
would be the same if there had been no check stub identifying
the  source  of  the  funds,  as  long  as  the  check  itself
identified  the  source  of  the  funds  as  Plan  O  or  IRA  N,
respectively. Similarly, the results would be the same if the
rollover had been accomplished through a wire transfer or
other electronic means, if the plan administrator or trustee
for the sending plan or IRA had communicated to the Plan M
administrator the same information regarding the source of the
funds.

Source: Checkpoint Newsstand April 4, 2014.


